Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εκτός απο AIDS,HIV

Όλοι ξέρουμε ότι η λήψη προστατευτικών μέτρων σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη είναι πολύ σημαντική. Παρόλα αυτά, πολλοί νέοι παρακάμπτουν την προφύλαξη στη διάρκεια των προκαταρκτικών πραξέων τους,θεωρώντας πως ο κίνδυνος είναι μικρός. Αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί, το στοματικό σεξ χωρίς προστασία ελλοχεύει κινδύνους. Στην πραγματικότητα, τα ΣΜΝ* που μεταδίδονται μέσω του στοματικού σεξ δεν είναι βλαβερά μόνο για τη δική σου σεξουαλική υγεία αλλά απειλούν και την υγεία του συντρόφου σου. 

Με βάση το CDC (Center for Disease Control and Prevention), περισσότερο από το 85% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων από 18 έως 44 ετών έχουν κάνει στοματικό σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους. 
Παρόλο που η πιθανότητα να κολλήσεις έναν παθογόνο οργανισμό με σοβαρά επακόλουθα, όπως ο HIV, είναι πολύ μικρότερη μέσω του στοματικού σεξ, παραμένει υπαρκτή. 

1.Χλαμύδια.Πρόκειται για μία βακτηριακή μόλυνση που μπορεί να μεταδοθεί με κάθε μορφή σεξουαλικής πράξης, καθώς και από τη μολυσμένη μητέρα στο μωρό κατά τον φυσιολογικό τοκετό. Μπορεί να μην προκαλέσουν καθόλου συμπτώματα. Τα πιθανά συμπτώματα στις γυναίκες είναι, ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις,αίσθημα πόνου ή καψίματος στην ουρήθρα, σταγόνες αίματος εκτός περιόδου,πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή στη μέση, ναυτία, πυρετός Στους άνδρες, αίσθημα επώδυνου καψίματος στην ουρήθρα,γαλακτώδες υγρό από το πέος, πόνος ή διόγκωση των όρχεων,ερυθρότητα και πρήξιμο γύρο από το πέος. Οι πιθανές επιπλοκές της λοίμωξης από χλαμύδια είναι, τράχωμα οφθαλμών και τύφλωση στο μωρό μολύνσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος στον άντρα καθώς και τραχηλίτιδα, ενδομητρίτιδα ή σαλπιγγίτιδα στη γυναίκα με κίνδυνο υπογονιμότητας. Στο 30% των γυναικών προκαλούνται φλεγμονώδεις ασθένειες της πυέλου που, αν δεν θεραπευθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα. Μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα και στον άνδρα λόγω του ότι μειώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. 

2.Γονόρροια.Προκαλέιται από ένα βακτηρίδιο που όπως και στην περίπτωση των χλαμυδίων, η λοίμωξη από αυτό πολλές φορές δεν προκαλεί συμπτώματα. Μεταδίδεται με όλες τις μορφές σεξουαλικής πράξης και προκαλεί λοίμωξη στα γεννητικά όργανα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Με βάση το CDC, αποτελεί ένα από τα συχνότερα ΣΜΝ σε σεξουαλικώς ενεργά ενήλικες ηλικίας 15-24 ετών.  Τα πιθανά συμπτώματα που προκαλεί στις γυναίκες είναι,κολπικές εκκρίσεις,κάψιμο και πόνο κατά την ούρηση,συχνουρία,πονόλαιμο πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή,οξύ πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή και πυρετό (στην περίπτωση που επεκταθεί στις σάλπιγγες και το στομάχι)Στους άνδρες,πόνο και τσούξιμο κατά την ούρηση,συχνοουρία,πυώδεις εκκρίσεις από την ουρήθρα,ερεθισμός ή κοκκίνισμα στο άνοιγμα της ουρήθρας,ευαισθησία ή οίδημα στους όρχεις,πονόλαιμος (γονοκοκκική φαρυγγίτιδα)Οι πιθανές επιπλοκές στις γυναίκες είναι, σαλπιγγίτιδα, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σύλληψης ή εξωμήτριο,κύηση,φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, στειρότητα,επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια)Στους άνδρες,τραυματισμός ή στένωση της ουρήθρας,συγκέντρωση πύου στην ουρήθρα,προβλήματα στην ούρηση,μόλυνση της ουρήθρας,νεφρική ανεπάρκεια,επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν και στα 2 φύλα αν δεν θεραπευτούν έγκαιρα,χρόνιος πόνος στις αρθρώσεις,μόλυνση καρδιακής βαλβίδας,μηνιγγίτιδα 

3.Σύφιλη.Πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά επακόλουθα αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως.Χάρη στη δυνατότητα αντιμετώπισής της με αντιβιοτικά δεν αποτελεί πλέον συνήθη πάθηση σε σύγκριση με τα χλαμύδια και τη γονόρροια, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει.Η σύφιλη ξεκινάει με μία ανώδυνη πληγή στα γεννητικά όργανα, το ορθό έντερο ή το στόμα, αναλόγως με τον τρόπο μετάδοσης, και εξελίσσεται σε στάδια. Έχει τρία ενεργά στάδια και ένα ανενεργό στάδιο που ονομάζεται λανθάνουσα σύφιλη.Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε κάθε στάδιο. Στο πρώτο στάδιο εμφανίζονται ανώδυνες πληγές στο σημείο όπου το βακτήριο εισχώρησε στο σώμα, 10 ημέρες έως 6 εβδομάδες από την έκθεση στο μικρόβιο.Το δεύτερο στάδιο αρχίζει από μία εβδομάδα έως 6 μήνες μετά το πρώτο. Μπορεί να εκδηλωθεί ένα κόκκινο εξάνθημα σε οποιαδήποτε επιφάνεια του σώματος, συνήθως αρχικά στον κορμό και στη συνέχεια σε όλο το σώμα. Μπορεί επίσης να έχετε συμπτώματα γρίπης. Λανθάνουσα σύφιλη.Αν ο ασθενής δεν ακολουθήσει κάποια θεραπεία η ασθένεια περνάει στη λανθάνουσα φάση, όπου παύουν να υπάρχουν συμπτώματα. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.Τρίτο στάδιο.Σε αυτή τη φάση τα βακτήρια έχουν εξαπλωθεί σ’ όλο το σώμα και μπορεί να προσβάλουν τα οστά, την καρδιά, τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.

4. Έρπης.Υπάρχουν δύο τύποι του ιού HSV που μπορούν να προκαλέσουν έρπητα στο στόμά και τα γεννητικά όργανα. Ο HSV-2 μπορεί να μεταφέρεται μέσω των εκκρίσεων του στόματος ή των γεννητικών οργάνων. Ο HSV-1 μπορεί να εξαπλωθεί από το στόμα στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια της στοματογεννητικής επαφής.Ο έρπης είναι πιθανό να μεταδοθεί από την επαφή με το δέρμα ατόμου που νοσεί και έχει ορατές πληγές, φουσκάλες, ή ένα εξάνθημα. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ορατές αλλοιώσεις ή συμπτώματα. Τα συστηματικά συμπτώματα είναι,μειωμένη όρεξη,πυρετός,πόνοι μυών.Τα τοπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την εμφάνιση επίπονων φουσκαλών που είναι γεμάτες με υγρό.Βρίσκονται συνήθως,στις γυναίκες:στα εξωτερικά κολπικά χείλη (χείλη του αιδοίου), στον κόλπο,στον τράχηλο της μήτρας, γύρω από τον πρωκτό και στους μηρούς ή τους γλουτούς Στους άντρες: στο πέος,στο όσχεο,γύρω από τον πρωκτό, στους μηρούς ή τους γλουτούς.Και στα δύο φύλα: στη γλώσσα,το στόμα,τα χείλη και σε άλλα μέρη του σώματος.Προτού να εμφανιστούν οι φουσκάλες,μπορεί να υπάρχει η αίσθηση καψίματος ή κνησμού στο σημείο που θα εμφανιστούν οι φουσκάλες.Όταν οι φουσκάλες ανοίξουν, αφήνουν έλκη που είναι επίπονα.Αυτά σχηματίζουν μια » κρούστα» και τελικά θεραπεύονται σε 1-2 εβδομάδες. Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν περιλαμβάνουν: Πρησμένους και ευαίσθητους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα,επίπονη ούρηση,κολπικές εκκρίσεις.Μια υποτροπή μπορεί να εμφανιστεί εβδομάδες ή μήνες μετά το πρώτο. Είναι σχεδόν πάντα λιγότερο σοβαρή και πιο σύντομη από την πρώτη εμφάνιση της νόσου. Ο ιός μπορεί να παραμείνει αδρανής  για μιαμεγάλη περίοδο του χρόνου στα κύτταρα του ασθενούς. Η μόλυνση μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή.   *ΣΜΝ= σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts