Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Εξωγηίνη ζώη και ανακαλύψεις πλανητών

Ως εξωγήινη ονομάζεται η ζωή η οποία δεν προέρχεται από τη Γη. Αυτή η -προς το παρόν- υποθετική μορφή ζωής μπορεί να ποικίλλει από απλές μορφές που μοιάζουν με τα βακτήρια έως όντα με πολιτισμούς πολύ πιο εξελιγμένους από τον ανθρώπινο.Αν και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η εξωγήινη ζωή υπάρχει,δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής  αποδείξεις για την ύπαρξη της.Οι περισσότεροι αστροφυσικοί και αστρονόμοι είναι σίγουροι για την  ύπαρξη εξωγηινων.Θεωρείται αρκετά πιθανό πως υπάρχει ζωή κάπου στο διάστημα.Ακόμη και ο διάσημος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι υπάρχουν εξωγήινοι.
Η επιστήμη που μελετάει την εξωγήινη ζωή είναι η εξωβιολογία, που αποτελεί κλάδο της αστροβιολογίας.Από τα μέσα του 20ού αιώνα διεξάγεται συνεχής έρευνα για τυχόν σημάδια εξωγήινων πολιτισμών, με ραδιοτηλεσκόπια, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν πιθανά εξωγήινα σήματα και τηλεσκόπια που ερευνούν για πιθανώς κατοικήσιμους εξωηλιακούς πλανήτες.Η εξωγήινη ζωή έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη μυθοπλασία της επιστημονικής φαντασίας.Με την πάροδο των ετών, τα έργα επιστημονικής φαντασίας,ιδίως με την επιρροή των κινηματογραφικών ταινιών επιστημονικής φαντασίας,αύξησαν το ενδιαφέρον του κοινού για την πιθανότητα ύπαρξης της εξωγήινης ζωής. Όσον αφορά την πιθανή επαφή με εξωγήινους,κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιδιωχθεί, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ίσως είναι επικίνδυνο να προσελκύσουμε την προσοχή κάποιου εξωγήινου είδους στη Γη.

Ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Η μελέτη τους, που παρουσιάστηκε στο Όστιν στο επιστημονικό συνέδριο AAAS, έδειξε σαφώς ότι οι περισσότεροι βλέπουν θετικά την ενδεχόμενη επαφή με ζωή στο διάστημα.

•Ακολουθούν ορισμένες ανακαλύψεις που ξεχώρισαν για την ιδιομορφία τους και ήρθαν να εμπλουτίσουν τη φαντασία μας για τους κόσμους που βρίσκονται «εκεί έξω» και μας περιμένουν, όπως τους κατέγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
1. Μια παγωμένη γειτονική υπερ-Γη: Ένας παγωμένος εξωπλανήτης (Barnard's Star b) που κινείται γύρω από το κοντινό αχνό άστρο του Μπάρναρντ σε απόσταση περίπου έξι ετών φωτός, έχει μάζα υπερτριπλάσια της Γης και θερμοκρασία μείον 170 βαθμών Κελσίου. Είναι ο δεύτερος κοντινότερος εξωπλανήτης, μετά τον Proxima b.Όμως το άστρο του Μπάρναρντ πλησιάζει συνεχώς τη Γη και εκτιμάται ότι σε 10.000 χρόνια θα είναι πλέον αυτό (και μαζί ο εξωπλανήτης του) το πιο κοντινό στο δικό μας πλανήτη και όχι ο Άλφα του Κενταύρο
2. Ο εξωπλανήτης που εξαερώνεται:Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA βρήκε τον πρώτο του εξωπλανήτη, μια υπερ-Γη που φαίνεται σταδιακά να εξατμίζεται από τη μεγάλη θερμότητα που δέχεται από το μητρικό άστρο. Ο πλανήτης Pi Mensae c, που έχει διάμετρο διπλάσια της Γης και πενταπλάσια μάζα, κινείται σε απόσταση σχεδόν 60 ετών φωτός από τη Γη, γύρω από το άστρο Pi Mensae, όπου είχε ήδη βρεθεί παλαιότερα ένας άλλος αέριος γίγαντας εξωπλανήτης. Ο Pi Mensae c πιθανώς έχει βραχώδη πυρήνα και μεγάλη ατμόσφαιρα από υδρογόνο και ήλιο, η οποία σταδιακά εξαφανίζεται λόγω της έντονης αστρικής ακτινοβολίας, ενώ δεν αποκλείεται να έχει και νερό.

Πηγές


https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BE%CF%89%CE%B3%CE%AE%CE%B9%CE%BD%CE%B7_%CE%B6%CF%89%CE%AE

https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/118139/ti-tha-symvei-ean-anakalypsoyme-exogiini-zoi-sto-diastima
https://www.newsbomb.gr/tags/tag/39389/exwghinh-zwh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts