Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

H θεωρία του big bang

Θεωρία του Big Bang
Με τον όρο Big Bang οι επιστήμονες δεν εννοούν κάποια έκρηξη,αλλά ταχύτατη διαστολή,η οποία ξεκίνησε πριν από 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια.
Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα,οι αστρονόμοι πίστευαν πως ο γαλαξίας μας είναι ο μοναδικός γαλαξίας σε όλο το σύμπαν.Αυτή τη θεωρία «γκρέμισε» ο Edwin Hubble το 1920.Ο Hubble,έχοντας στην κατοχή του ένα από τα προηγμένα τηλεσκόπια της εποχής του,παρατηρούσε κάποια αντικείμενα και μελετούσε την απόσταση τους για να τα εντάξει στο νεφέλωμα της Ανδρομέδας.
Παρατηρώντας αυτό το νεφέλωμα,συμπέρανε πως βρίσκεται πολύ μακριά για να ανήκει στον δικό μας γαλαξία. Αφού συμπέρανε πως το σύμπαν αποτελείται από γαλαξίες σαν τον δικό μας μετονόμασε το νεφέλωμα της Ανδρομέδας σε γαλαξία της Ανδρομέδας.
Ο Hubble αρχικά χρησιμοποίησε το φαινόμενο Doppler της φυσικής και αφού παρατήρησε προσεκτικά άλλους γαλαξίες, είδε πως το χρώμα τους αλλάζει προς το κόκκινο.Έτσι διαπίστωσε πως όλοι οι γαλαξίες απομακρύνονται από εμάς.Ακόμη έκανε μια πιο σπουδαία παρατήρηση που είναι γνωστή ως νόμος του Hubble.Ο νόμος του Hubble λέει το εξής:Όσο πιο μακριά βρίσκεται ένας γαλαξίας τόσο ταχύτερα απομακρύνεται. Άρα το σύμπαν διαστέλλεται.
Τώρα που ξέρουμε πως το σύμπαν διαστέλλεται,τι θα βλέπαμε αν γυρίζαμε τον χρόνο προς τα πίσω?
Θα βλέπαμε όλους τους γαλαξίες αντί να απομακρύνονται να έρχονται ολοένα και πιο κοντά μέχρι που θα συγκεντρώνονταν όλοι στο ίδιο σημείο γνωστό ως μοναδικότητα, αυτό το σημείο έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία και άπειρη πυκνότητα.Στα πρώτα 380.000 Χρόνια της ύπαρξης του σύμπαντος η ύλη ήταν υπερβολικά πυκνή και τα ελευθέρα ηλεκτρόνια δεν επέτρεπαν στο φως να ταξιδέψει. Αργότερα,όταν τα ηλεκτρόνια εγκλωβίστηκαν από πυρήνες ατόμων,το παγιδευμένο φως μπόρεσε να δραπετεύσει.Το 1964 Αυτό το φως ανιχνεύτηκε και ονομάστηκε μικροκυματική ακτινοβολία υπόβαθρου.Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώσαμε την θεωρία του Big Bang.

FUN FACT:Το φως αυτό εξαπλώνεται Ακόμα,ως ατμοσφαιρικά παράσιτα.Αυτά τα ατμοσφαιρικά
παράσιτα τα λαμβάνει η τηλεοπτική κεραία…και εμφανίζονται στην τηλεόραση σαν παράσιτα.

Φαινόμενο Doppler: Όταν μια φωτεινή πηγή απομακρύνεται από εμάς το χρώμα της αλλάζει προς το κόκκινο, και όταν μια φωτεινή πηγή μας πλησιάζει το χρώμα της αλλάζει προς το μπλε.

(πηγές: https://youtu.be/0zyWy9JPPtc)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts